El grup liderat per Raquel del Rosario s'enfonsa i queda penúltim amb només huit punts. Dinamarca assoleix el tercer triomf al festival gràcies a Emmelie De Forest i la cançó Only teardrops
Per captivar els europeus, El Sueño de Morfeo ha apostat, durant la seua participació al festival d'Eurovisió 2013, celebrat anit a Malmö (Suècia), pel so celta, enaltit amb la melodia dolça d'una gaita que s'erigeix en gran protagonista des del principi de la cançó. Això no obstant, Europa no ha respost a la proposta, ja que la banda ha quedat la penúltima amb huit punts. Espanya només ha obtingut vots de dos països dels trenta-nou que han competit al certamen enguany: Albània, que li n'ha donat sis, i Itàlia, només dos. Irlanda, com que ha sumat únicament cinc punts, ha evitat l'última plaça per a la banda asturiana. Aquest penúltim lloc empitjora el resultat obtingut per Pastora Soler, desena l'any passat a Bakú després d'emocionar el continent amb la preciosa balada Quédate conmigo.
El grup ha desenvolupat una actuació correcta i el joc de llums ha sigut clau per crear-hi l'ambient "màgic" que la banda pretenia, amb efectes lumínics que simulaven raigs de sol i làmpades que queien del cel perquè Raquel, amb un colp de mà, les encenguera i de nou tornaren a elevar-s'hi. La cantant, que no ha estat correcta vocalment al principi de la cançó i ha guanyat confiança a la part final, no ha sigut supersticiosa i ha portat un vestit llarg vaporós amb un escot de color groc. Ha cantat descalça, amb turmelleres daurades. Una decisió arriscada si tenim en compte que l'última representant espanyola que actuà sense calçat va ser Remedios Amaya, que va quedar l'última amb zero punts al festival celebrat l'any 1983 a Munic. Per la seua part, David Feito ha vestit jaqueta, pantaló negre i samarreta blanca, i Juan Luis Suárez, ha portat un senzill vestit verd militar. El grup ha estat recolzat pels eurofans que s'han desplaçat fins a la ciutat sueca i també per anteriors representants espanyols al festival, com ara Pastora Soler o Daniel Diges. Fernando Alonso, exparella de Raquel, ha animat el grup al•ludint al "veïnatge" com a factor clau en el resultat: "Irlanda encara té menys amics que nosaltres a Europa. Però n'estem molt orgullosos", ha assenyalat el pilot a través del seu compte de Twitter.
Una altra cançó de so celta i una altra xica descalça han sigut les que s'han coronat a Malmö. Els pronòstics no han fallat i Dinamarca ha aconseguit la victòria al festival gràcies a Emmelie De Forest y la cançó Only teardrops, que ha esdevingut ja un lema contra el desamor y les segones oportunitats. Els danesos han sumat 281 punts, 47 punts més que l'Azerbaidjan, que ha quedat segon; i 67 més que Ucraïna, tercer. És la tercera volta que el país escandinau assoleix el triomf, després de les victòries dels anys 1963 i 2000, aquesta última també a Suècia. Europa també s'ha deixat seduir pels irreverents grecs, que han cantat amb faldilles i a la babalà Alcohol is free, i per la delicada veu de la cantant russa Dina Garipova, que ha emocionat els 11.500 espectadors que han acudit al Malmö Arena amb una balada molt típica però efectista, reforçada amb una posada en escena elegant i poderosa.
El bes lèsbic de Finlàndia, que ha quedat l'antepenúltim , o el cant ecologista del grup armeni Dorians han agradat menys encara. Eurovisió també ha castigat els "grans" d'Europa amb les últimes places: França ha sigut la vint-i-tresena i l'alemanya Cascada s'ha classificat a penes dos escalons per damunt. Ni tan sols ha seduït l'aura d'estrela de Bonnie Tyler, que ha acabat dinovena malgrat oferir una de les actuacions més emotives de la nit. Només Itàlia, gràcies al carisma del guanyador de San Remo Marco Mengoni, ha salvat la papereta amb el seté lloc.
La gala, presentada per Petra Mede, ha estat trufada de gestos de complicitat a Suècia i a ABBA, el mític grup que va iniciar el seu èxit musical al festival d' Eurovisió amb la cançó Waterloo. De fet, la cerimònia s'ha obert amb un tema escrit per Björn Ulvaeus i Benny Andersson, els dos integrants masculins de la banda, junt amb el DJ suec Avicii. La papallona d'aquest festival, que l'any passat recorregué tot Europa des de l'Azerbaidjan fins a Suècia, ara només haurà de travessar un pont fins a la nova seu del famós certamen. Copenhaguen 2014 ja ens hi espera.
Després de la gala, els tres components del grup s'han mostrat tristos davant la premsa, però contents del treball que han fet. "L'experiència ha pagat molt la pena. M'enduc açò com una cosa molt gran en ma vida, en la nostra carrera i com una experiència irreprotxable", ha assenyalat Raquel del Rosario. "No se n'han de fer drames".
Sobre si la proposta era la millor, el grup ha apuntat: "Ara toca reflexionar. Evidentment, o no hem escollit la cançó adequada, o no ho hem fet bé. No obstant això, n'estem orgullosos".
ESCARTÍN, Javier ABC 19 de maig 2013 (adaptació)