Cantants de la nova esquerra europea, en favor de la cançó popular
Perquè no volem intoxicar-nos-en, amb l'Europa del show business, de la malaptesa de la banalitat, de la veu de l'amo i de l'Eurovisió hem organitzat aquest primer festival contraeurovisió a Brussel·les", declaren els organitzadors de diversos moviments polítics de l'esquerra europea, que volen deixar passar la veu dels cantants populars d'Europa.
Setanta-cinc cantants i músics de rock, folk i cançons populars animen aquest cap de setmana a la capital belga la primera experiència de resposta a l'Eurovisió oficial, que qualificaven de corrompuda pels diners, pel monopoli de les grans firmes discogràfiques i per les televisions nacionals. Tres representants de l'Estat espanyol: la catalana Marina Rosell, el grup basc Oskorri i un grup mixt hispanobelga, Capsuleries Mange, participen en aquesta primera edició del festival de protesta contra el marcat to comercial del Festival d'Eurovisió.
La iniciativa de l'organització del festival contraeurovisió naix de la "llista unitària de la nova esquerra europea", que presentarà candidats a les pròximes eleccions directes per designar els 410 membres del Parlament Europeu, amb la intenció de dir no a l'actual Europa del Mercat Comú.
" Hi destaca la importància de participació de cantants de minories nacionals europees, que mai han tingut accés al festival oficial de l'Eurovisió", declara Marina Rosell. Qualifica de molt positiva la iniciativa d'aquest primer festival de la contraeurovisió. Aprofita l'avinentesa per a recordar davant l'auditori, entre el qual predomina la gent jove, l'intent d'un segon consell de guerra contra el director de Els Joglars, Albert Boadella, en presentar la seua cançó La presó de Lleida.
Per al grup basc Oskorri és important que s'inicie un moviment de cantants populars d'àmbit europeu per contrarestar el poder del monopoli, no sempre transparent, dels grans grups discogràfics. El contraeurovisió se celebra en dues edicions, dissabte i diumenge, en la sala del Cirque Royal de Brussel·les. Hi destaca la presència de cantants com el portugués José Afonso, el bretó Gilles Servat, el grup alemany October, el conjunt irlandés Fenian Folk Group, els britànics del grup de reggae Misty i el grup palestí Mustapha el Kurd, que reuneix cantants, poetes, actors i compositors palestins.
VILARÓ, Ramon El País , diumenge 1 d'abril de 1979 (adaptació)