Després de l'espectacular triomf de la cantant Dana Internacional, Jerusalem acollirà la pròxima edició del Festival d'Eurovisió en 1999. L'alcalde de la ciutat, Ehud Olmert, va rebutjar ahir les amenaces dels jueus ultraortodoxos i va assegurar que “l'Ajuntament de Jerusalem no tolerarà la censura en matèria cultural i artística”.

   

    

      Olmert s'ha apressat a anunciar la celebració del concurs a Jerusalem, sense tindre en compte l'opinió del tinent d'alcalde, Haim Miller, que és un jueu religiós ultraortodox. “No celebrarem el festival a Israel, i molt menys a Jerusalem, en cap circumstància”. Els jueus radicals s'oposen a Eurovisió perquè Israel ha guanyat l'edició d'enguany amb la participació de la cantant transsexual Dana Internacional. L'Antic Testament i la llei rabínica consideren el canvi de sexe una “aberració”.

      Miller assegura que s'oposarà a la celebració d' “aqueix espectacle vergonyós a la nostra ciutat santa” amb tots els mitjans al seu abast, que en són molts. Prop del 40% de la població de Jerusalem es considera observant de la religió jueua. Els ultraortodoxos es denominen a ells mateixos “haredim” (justos, en hebreu), i són capaços de boicotejar el festival de mil maneres, si això va en contra de les seues creences.

      És probable que en aquest cas, la pietat religiosa sucumbisca davant dels gustos nacionals dels israelians. En l'Estat jueu el Festival d'Eurovisió bat rècords d'audiència en la tele, i els fans s'hi compten per milers.

   

  Celebració

   

      En pocs països se celebra el triomf en el festival en els carrers com va passar el dissabte a Tel Aviv. “És una horterada, ja ho sé, però per una estona t'oblides de tot”, comentava ahir Iosi Mossitz, un fanàtic d'Eurovisió que té gravades en vídeo totes les edicions des de 1985.

      L'assumpte ha sigut debatut fins i tot al parlament, on el diputat del partit progressista Meretz ha demanat que se celebre a la ciutat de Tel Aviv, a la qual considera “la capital de l'Israel laic”, i el portaveu de la cambra, Donen Tijón, va suggerir la possibilitat d'alçar una gran carpa en una esplanada al costat del parlament, per a celebrar-hi el festival.

      El primer ministre Netanyahu dóna suport a la celebració del certamen a Jerusalem i assegura que té previst invitar Dana Internacional a la seua oficina per a felicitar-la, contra l'oposició dels membres més radicals del seu gabinet.

   

  PARRONDO J.D. El Norte de Castilla, “Televisión i Radio”, dimarts 12 de maig de 1998 (adaptació)

   

  Emissores i pòdcasts

   

   

  rsz ri12classics

  Radio-Eurovision_1.jpg

   france eurovision1

  eurovision logo

  esctimes1eurofans radio

  8N93LW221537radiooboz

  efr12

   

  rsz 12p

  Passaport a Malmö '24

  228 dies

  Traduïu la pàgina

  Visites en temps real

  Map

  Calendari

  Setembre 2023
  DilDimDimDijDivDisDiu
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930